Kontakt

Mignon4pisalnistroj
Predmet meseca avgusta 2023

Pisalni stroj na tri tipke? Da, Mignon!

Pisalni stroji so imeli pomembno vlogo pri izboljšanju učinkovitosti in hitrosti pisanja ter olajšanju komunikacije v pisarniškem okolju. Njihov razvoj je segal vse do preteklega stoletja, dokler niso računalniki postali prevladujoča tehnologija za pisanje in urejanje besedil.

Tokratni muzejski predmet - Mignonov model 4 hrani Oddelek za zgodovino. Žal podatka o tem, kako je stroj prišel v Goriški muzej, nimamo, in nam ni znan njegov prejšnji lastnik.

 Mignon je blagovna znamka pisalnih strojev, ki je bila ustanovljena leta 1893 v Nemčiji. Proizvajalo jih je podjetje AEG (Allgemeine Electrizitäts Gesellschaft) iz Berlina. Mignonovi pisalni stroji so postali izjemno priljubljeni in so se kmalu uveljavili kot eni najbolj zanesljivih in kakovostnih pisalnih strojev svojega časa. Skupno so jih proizvedli približno 360 tisoč.

Mignon model 4 valjčekOb menjavi valjčka se je popolnoma spremenil tudi nabor znakov.

Med najbolj znanimi modeli Mignonovih pisalnih strojev je bil Mignon 2, ki je bil predstavljen leta 1903. Priljubljen je bil zaradi svoje kompaktne velikosti, vzmetnega mehanizma tipk in izboljšane ergonomije. Bil je enostaven za uporabo in je omogočal hitro in natančno pisanje. V naslednjih desetletjih je Mignon nadaljeval inovacije na področju pisalnih strojev. Leta 1924 so predstavili model Mignon 4, ki je bil opremljen s tehnološkimi izboljšavami, kot so gumijaste blažilne blazinice za tišje tipkanje in širši nabor pisalnih znakov. Ta model se je razširil med pisarniškimi delavci in profesionalnimi pisatelji. V 30. letih prejšnjega stoletja je Mignon predstavil še več različnih modelov, kljub tržnemu uspehu pa je razvoj pisalnih strojev Mignon upadel v 40. letih, ko so se pojavili naprednejši električni pisalni stroji. Ne glede na to je blagovna znamka Mignon pustila trajen pečat v zgodovini pisalnih strojev. Njihovi stroji so bili znani po svoji kakovosti, zanesljivosti in inovacijah ter so pomembno prispevali k razvoju pisarniške tehnologije in načina pisanja.

Glavna razlika našega predmeta v primerjavi z običajnimi in bolj poznanimi pisalnimi stroji, katere so kasneje nasledili računalniki, je drugačen razpored tipk. Stroji tipa Mignon spadajo med t.i. indeksne stroje, saj nabor znakov ni enak naboru tipk. Njihova uporaba je bila sila enostavna. S pomikanjem kazalke se je sočasno pomikal in vrtel tudi valjček z znaki. Ob pritisku tipke je valjček potisnilo na črnilni trak in zapisalo znak na papir. Pri modelu 4 so prisotne zgolj tri tipke: srednja je za pisanje, leva za preslednico, desna, manjša pa za povratek.

Mignon model 4 plosciceNa izbiro so bile tudi različne pisave.

Ob navedenem bi pričakovali, da je indeksni sistem pri strojih tipa Mignon veliko počasnejši, a to ne drži. V nekaterih testih je bilo pisanje nanj v primerjavi s klasičnimi pisalnimi stroji kar spodobno. Poleg tega je omogočal enostavno menjavo pisave ali celo nabora znakov, saj je bilo treba zgolj zamenjati valjček z znaki in ploščico za označevanje. Dodatna prednost teh pisalnih strojev sta bili nižja teža in cena, ki pogosto ni dosegla niti četrtine cene klasičnih strojev. Danes so Mignonovi pisalni stroji zanimiva zbirateljska in nostalgična ikona, ki priča o bogati zgodovini pisalnih strojev.

Mignon 4 pisalni stroj

David Kožuh
Foto: Katarina Brešan

Dostopnost