Kontakt

Odrasli obiskovalci

VODSTVA

Samostojni obisk zbirk Goriškega muzeja lahko nadgradite s predhodno najavo za strokovno vodenje. Po zbirkah vas bodo vodili kustosi Goriškega muzeja. Vodstva vsebinsko in časovno prilagajamo željam posameznih skupin, izvajamo jih tudi v angleškem in italijanskem jeziku. Vse podrobnosti najdete v ceniku.

MUZEJSKI TORKOVI VEČERI

Goriški muzej je z rednimi muzejskimi predavanji začel leta 2000. Muzejske torkove večere je zasnovala in organizirala takratna direktorica mag. Slavica Plahuta. Predavanja so bila skrbno načrtovana ter strokovno na visokem nivoju. S predavanji in predstavitvami knjig je nadaljeval naslednji direktor, Andrej Malnič, za njim pa je ta del andragoške dejavnosti Goriškega muzeja prevzela kustosinja mag. Inga Miklavčič Brezigar. Po njenem odhodu v pokoj je nosilec programa postal kustos dr. Marko Klavora, ki skupaj s sodelavci nadaljuje z organizacijo in izvedbo Muzejskih torkovih večerov na visoki ravni.

Namen je bil zajeti vsa zgodovinska obdobja in različna družboslovna področja. Zadnja leta smo nabor področij razširili še z naravovarstvenimi temami, ki jih je občinstvo lepo sprejelo.

FILMSKI JUNIJ

Filmski junij je tradicionalna prireditev Goriškega muzeja, ki poteka ob torkovih večerih v mesecu juniju od leta 2010 dalje. Namenjen je predstavitvi avdiovizualnih del, ki predstavljajo kulturno dediščino Goriške. Vsako leto ga zaokroža drugačna tematika. Tako spoznavamo raznovrstna področja nematerialne dediščine na eni strani, na drugi pa možnosti in različne stile ustvarjanja z avdiovizualnim medijem. Organizira ga Oddelek za avdiovizualno dokumentacijo in prezentacijo nematerialne kulturne dediščine, program nastaja pod okriljem mag. Darje Skrt.

VINILVEČERI

Goriški muzej v sodelovanju s Kud-om Morgan iz Nove Gorice vsako leto v mesecu juliju prireja glasbena predavanja, ki se odvijajo ob torkih zvečer. Predavanja izvajajo glasbeni uredniki, pesniki, glasbeniki, ljubitelji glasbe in zbiralci vinilnih plošč na priljubljeno glasbeno temo, ob tem pa predvajajo glasbo z vinilk. Vzporedno s predavanji na stojnicah poteka sejem rabljenih in novih vinilov.

FESTIVAL GLASBE SVETA

Goriški muzej v sodelovanju s Kud-om Morgan iz Nove Gorice vsako leto v mesecu avgustu prireja festival svetovne etno glasbe. Na odru pred Gradom Kromberk se vsakič zvrstijo vrhunski slovenski in tuji glasbeniki, ki svoje znanje in avtorsko izražanje združujejo z elementi tradicionalne lokalne glasbe in tako ustvarjajo edinstvene glasbene izraze.

Del festivala je tudi tržnica Dobrote sveta s pestro ponudbo pridelkov in izdelkov iz goriške regije.

Dostopnost