Kontakt

Ida gm splet

Industrijska dediščina Ajdovščine

Razstava predstavlja dolgo in bogato industrijsko dediščino Ajdovščine od 16. stoletja dalje. Pri razvijanju zasnove razstavnega projekta je bila naša težnja usmerjena v iskanje novih, drugačnih načinov izvedbe, ki bi se razlikovali od klasične muzejske postavitve, omejene na muzejski prostor. Iz tega se nam je porodila ideja, da bi vsebine predstavili v obliki razstave na prostem, in situ, pri čemer bi urbana krajina sama služila kot razstavni prostor, industrijski objekti pa bi obiskovalcu predstavili pomen industrijske dediščine mesta.

 Njena zasnova temelji na trinajstih postajah oziroma lokacijah, na katerih so bili ali še danes obratujejo posamezni industrijski obrati. Te lokacije so Fužine, Nussbaumovi obrati, Pale, Hidroelektrarna Hubelj, Jochmannov mlin, Papirnica, Lipa, Tekstina, Fructal, IKA, Mlinotest, Primorje in Kovinsko. Vsaka postaja je označena s tablo, na kateri so osnovne informacije o objektu. Do razširjenih besedil in spletnih multimedijskih vsebin pa lahko obiskovalec dostopa z mobilno napravo, ki omogoča odčitavanje QR-kod na tablah, ter se tako seznani z zgodovinskimi pregledi, uporabi avdiovodnik ali si ogleda fotografije in AV-vsebine. Obiskovalcem, ki niso vešči uporabe sodobnejše tehnologije, so osnovne informacije dosegljive v obliki vodnika v tiskani različici, v katerem so opisi posameznih točk in zemljevid njihovih lokacij.

Do vsebin razstave je mogoče dostopati tudi preko spletne strani https://ida-ajdovscina.si, ki je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

Dostopnost