Kontakt

Oskar%20reya%202

Oskar Reya, priznani slovenski znanstvenik – meteorolog in geograf ter Kozana – njegova nepozabljena Brda

Razstava skozi originalne predmete in dokumente iz družinskega arhiva Reya prikazuje življenje in delo tega pomembnega znanstvenika, ki je bil po rodu iz Goriških brd.

Razstava prikazuje življenje in delo priznanega meteorologa dr. Oskarja Reye. Postavljena je na dislocirani enoti Goriškega muzeja na gradu Dobrovo, saj se je Oskar Reya rodil v Kozani 3. julija 1900. Po prvih treh razredih slovenske gimnazije v Gorici je ob izbruhu vojne med Italijo in Avstrijo leta 1915 odšel sprva v Judenburg in srednjo šolo končal po vojni. Po končani maturi leta 1921 je nadaljeval študij geografije in prirodoslovja na univerzi v Ljubljani, študij pa dokončal v Beogradu, kjer je študiral fizikalno geografijo in meteorologijo. Leta 1925 se je zaposlil na Meteorološkem zavodu na univerzi v Ljubljani, štiri leta kasneje pa doktoriral na Zagrebški univerzi z disertacijo Letni tok temperature v Sloveniji. Izpopolnjeval se je tudi v Berlinu, Münchnu, Parizu in na observatoriju na Zugspitze. 

Oskar Reya

Oskar Reya je bil zanimiva in večstranska osebnost. Kot pristen Bric je na svojem balkonu v središču mesta Ljubljane na Wolfovi ulici z majhno stiskalnico, ki je tudi razstavljena, delal mošt oziroma vino. Znana so njegova potovanja po svetu, saj je razen Avstralije in Antarktike obiskal vse celine, o čemer pričajo številni objavljeni potopisni prispevki. Prav tako je bil navdušen planinec. Na potovanje in v hribe ga je spremljala razstavljena kamera ter fotoaparat, kar kažejo številni dokumentarni posnetki, predstavljeni tudi na razstavnih panojih. Rodnim Brdom pa je postavil trajni spomenik z zgodovinsko literarnim delom Nepozabljena brda. Na razstavi lahko v roke vzamete kopije še neobjavljenih tipkopisov: zgodovinskega: Povest o Bricih, geografskega: Goriška brda ter potopisnega: Vtisi s potovanja okoli sveta.

Oskar Reya 3

Lokacija: Grad Dobrovo

Od: 24 nov 2016
Do: 31 mar 2018

Avtorica razstave:
dr. Tanja Gomiršek

Oblikovanje:
Boris Blažko

Dostopnost