Kontakt

Novagorica10

GO S50-60

Razstava "GO S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih" temelji na fotografskem fondu, ki ga hrani Etnološki oddelek Goriškega muzeja. Glavni vir je arhiv Foto ateljeja Pavšič Zavadlav, ki ga dopolnjujejo še fotografije Mirka Lična - Prepiha in fotografije, ki so jih prispevali prebivalci v akciji Zgradili smo mesto, ki smo jo leta 2016 v sodelovanju s Pokrajinskim arhivom Nova Gorica izvedli v Goriški knjižnici Franceta Bevka.

GO S50-60 Nova Soba

Razstava v drugem nadstropju je razdeljena v pet sklopov. V preddverju obiskovalca v zgodovino Nove Gorice uvede besedilo arhitekta in urbanista Tomaža Vuge, ob skeniranju QR-kode pa ponudi še razširjen razmislek o mestu. Na fotografijah je prikazano območje gradnje pred letom 1950, na ostalih pa se razprostira pogled na nastajajočo Novo Gorico s Kostanjevice.

V osrednji dvorani se prepustimo vedutam mesta, kjer smo desetim arhivskim fotografijam dodali aktualne posnetke z istega zornega kota. V stolpu levo je prikazano predvsem javno življenje otrok in mladine z motivi šole in prostega časa. Ta prostor smo opremili s šolsko klopjo, stoli in tablo, kjer lahko obiskovalci delite svoje spomine. V stolpu desno od dvorane so odrasli prebivalci v njihovem vsakdanjem življenju in pri delu ter počivalnik Gondola, ki je nastal v tovarni Meblo in ga je oblikoval Oskar Kogoj. V ločeni sobi je poleg fotografij, ki prikazujejo praznovanja in domače prizore, postavljena rekonstrukcija dnevne sobe iz 60. let.

Na podlagi želja in predlogov obiskovalcev smo v juniju 2023 oblikovali novo sobo, ki je v celoti posvečena športu in avto-moto dirkam. Brez pomoči vseh, ki so se odzvali na našo ponovno pobudo za zbiranje gradiva, ne bi uspeli postaviti na ogled toliko zanimivih fotografij in predmetov. Razstava vključuje tudi arhivske video posnetke skrbno izbranih prizorov. Ob projekciji se občuti utrip mesta od začetka gradnje do začetka 70. let 20. stoletja. Kot posebno dodano vrednost smo ob dopolnitvi razstave postavili na ogled javnosti še edinstvene barvne posnetke avto-moto dirk iz konca 60. let prejšnjega stoletja.

Razstavo dopolnjujeta tudi replika spomenika Edvardu Rusjanu v merilu 1:10 in maketa Nove Gorice iz kock. S tem je razstava deloma dostopna tudi slepim in slabovidnim.

Vse to prispeva k bogati izkušnji razstave "GO S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih", ki nam omogoča vpogled v zgodovino Nove Gorice ter življenje in dogajanje v tem obdobju.

GO S50-60 Nova GoricaArhiv GM: Zbirka Foto Pavšič Zavadlav

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 12 apr 2022
Do: 31 okt 2024

Dostopnost