Kontakt

Jimmy%20kets%20 %20the%20graves%20are%20nice%20this%20time%20of%20year

Grobovi so lepi v tem letnem času

Razstava belgijskega fotografa Jimmya Ketsa.

Fotografije projekta z naslovom Grobovi so lepi v tem letnem času nam v drugačni luči predstavljajo zasidrane, tradicionalne oblike spominjanja in obeleževanja, prinašajo na površje pozabljene elemente in uvajajo nove poglede.

"Prikaži spominsko pokrajino prve svetovne vojne na Flamskem, obenem jo razširi in kritično analiziraj." To je bila naloga, ki jo je fotograf Jimmy Kets dobil od Flamskega mirovnega inštituta, Flamskega parlamenta in Sveta komisije flamske skupnosti ob stoletnici prve svetovne vojne.
Vsakdo se lahko spomni številnih znanih spomenikov ali krajev prve svetovne vojne na poljih Flandrije, vendar je pravzaprav celotna dežela posejana s sledovi vojne, s spominjanjem nanjo in obeleževanji. Sledi so velike in majhne, izrazite ali pozabljene, preveč izpostavljene ali povsem zanemarjene. Paleta spominskih dejavnosti je ravno tako zelo raznolika: od slovesnosti do politično obarvanih prireditev, od zasebnega žalovanja do uprizoritev vojnih dogodkov. Vse to nam resnično in neizogibno kaže, na kako različne in občasno nasprotujoče si načine se danes spominjamo in obeležujemo.

Podobno dogajanje lahko opazimo tudi na Goriškem, saj se na celotnem ozemlju, na obeh straneh slovensko-italijanske meje, nahajajo spomeniki, pokopališča, ostanki strelskih jarkov in druga obeležja, povezana s prvo svetovno vojno. Ravno zaradi tega smo se v Goriškem muzeju odločili, da bomo postavili gostujočo razstavo belgijskega fotografa Jimmyja Ketsa. Dve deželi, ki sta si tako različni in oddaljeni, povezujejo slične zgodbe – iz preteklosti in sedanjosti.

Fotografije projekta z naslovom Grobovi so lepi v tem letnem času nam v drugačni luči predstavljajo zasidrane, tradicionalne oblike spominjanja in obeleževanja, prinašajo na površje pozabljene elemente in uvajajo nove poglede. Fotografije spodbujajo razmišljanje o obeleževanjih in spominjanju na prvo svetovno vojno ter hkrati oživljajo spomin nanjo. Z drugimi besedami, razstava nam daje alternativen, inovativen in dinamičen pogled spominjanja na veliko vojno.

Jimmy Kets (1979) deluje kot reportažni fotograf za časopisa De Standaard in De Morgen, obenem pa je poznan tudi po svojih avtorskih serijah Brightside, Hotel Kets in Niet Miss. S to samostojno razstavo, ki je povezana s stoto obletnico prve svetovne vojne, je Jimmy Kets prestopil v novo poglavje razvoja svojega dela.

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 3 dec 2018
Do: 24 mar 2019

avtor: Jimmy Kets

kustosinja razstave: Katarina Brešan

Dostopnost