Kontakt

Rebula01

Zgodba o rebuli premierno na Gradu Dobrovo

Objavljeno 26 avg 2022

Potem ko je paradna sorta vina v Brdih pred dvema letoma dobila svoj dom v Centru rebul pod arkadami grajskega dvorišča na Dobrovem, se je v okviru mednarodnega vinskega dogodka »Brda Home of Rebula« tam premierno predvajala Zgodba o rebuli, ki jo je pripravil Goriški muzej ob podpori Občine Brda in Kleti Brda.

 Razstava o tej avtohtoni briški vinski sorti je prikazana v digitalni obliki in zajema dva sklopa. »Zgodovina rebule v Brdih do 20. stoletja je prikazana skozi dokumente in upodobitve, o pridelavi in pomenu rebule v 20. stoletju pa pripoveduje dvanajst vinarjev iz slovenskega dela Brd, ki svoja vina ponujajo v Centru rebul,« je povedala vodja projekta in kustosinja razstave dr. Tanja Gomiršek iz Goriškega muzeja.

Obiskovalci bodo z ogledom razstave spoznali zgodbo o tem briškem adutu, sinonimu za Brda ali »jollyju vinorodne dežele Brda«, kot so rebulo označili vinarji, ki so stopili pred kamero Aljoše Abrahamsberga v enournem filmu, pod oblikovanje in animacijo razstave pa se podpisuje Bojan Bitežnik. Zgodovinski del je preveden v italijanski in angleški jezik, v katerem nosi naslov REBULA (HI)STORY, tako da bodo lahko tudi številni tuji gostje sledili dolgi in uspešni poti rebule vse od omemb v srednjem veku, ko vinogradništvo v Brdih vedno bolj pridobiva na pomenu.

Zgodba o rebuli

 »Namen razstave je, da vsak obiskovalec, ki pride v Brda, tudi nenapovedano, dobi vsaj prve osnovne informacije in mu pokažemo, da so Brda središče rebule, kar je razvidno iz razstave, ki bo na ogled vse leto, ne le ob različnih praznikih in prireditvah. Želimo si, da je to dvorišče resnično dom rebule, kjer bo imel gost skozi filmski del priložnost spoznati tudi pridelovalce, medtem ko okuša njihova vina,« je dejal Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda.

Briški župan Franc Mužič je zadovoljen, da dobrovski grad s prenovo dobiva zagon za ponovno oživitev in bo lahko ponudil tudi nove vsebine. »Veseli me, da se s pomočjo Goriškega muzeja in nove razstave o rebuli nadgrajuje zgodba vinogradništva in vinarstva v Brdih.« V gradu sicer domujejo Galerija Zorana Mušiča in Grajska zbirka - poskus rekonstrukcije ter arheološka razstava Ad sanctos, a začasno niso dostopne, saj grajski prostori sedaj čakajo še na potrebna vzdrževalna dela v notranjosti.

Za Zgodbo o rebuli so v pripravi še razstavni panoji z dodatnimi zanimivostmi, ki bodo dopolnili omenjeno gradivo, tako da vas bomo o uradni otvoritvi in podrobnejši predstavitvi projekta pravočasno obvestili.

Dostopnost