Kontakt

Vinilveceri markogodnjavec web

VINILVEČER: Marko Godnjavec – Jizah o ponatisih vinilov

Objavljeno 10 jul 2024

16. sezono glasbenih predavanj VinilVečeri nadaljujemo v torek, 16. julija 2024, ob 21h v parku Vile Bartolomei v Solkanu, kjer bo Marko Godnjavec – Jizah v središče predavanja in na gramofon postavil ponatise »EX YU vinilov na primeru Croatie records«.

Jizah je zbiratelj nosilcev zvoka, glasbeni novinar z več kot 20-letno tradicijo delanja predvsem na Radiu Študent, ljubitelj hiphopa, ki si svoje denarce služi pri založbi Nika, slovenski izpostavi tretje največje glasbene založbe na svetu, konglomerata Warner, Atlantic in Elektre. Ob prostem času izdaja še glasbo za svojo dušo pri lastni založbi Beton Records in spremlja glasbene tokove najrazličnejših strug skozi desetletja, pa tudi razliko v konzumaciji glasbe na različnih formatih. Pred tako imenovane single raje postavlja celostne albume.

V svojih formativnih letih je v času CD-manije tako v trgovsko verigo Big Bang kot na police vrnil vinile, ljubezen do vinila pa nikoli ni izginila. V zadnjih letih ga zanimajo predvsem kakovostne reizdaje originalnih izdaj, prav iz tega pa so »diplomirali« pri založbi Croatia Records, ki z neverjetno zgledno prezervacijo originalnih posnetkov in trakov dokazuje, kako se v našem širšem prostoru lahko močno obogati mnoge z »dealerske« strani precenjene albume, ki celo zvenijo mnogo bolje od opevanih originalov. Croatia je v zadnjih letih v obogatenih izdajah z dodatnimi antologijskimi spremnimi besedami, slikovnimi gradivi in z zvočno obdelavo močno presegla originalne izdaje. Za nekaj izdaj so »mastering« delali kar v slovitem Abbey Road Studiu in povečini je razlika med ploščami, ki se prodajajo za velike denarje na trgu »iz druge roke«, tako zvočno kot sicer, močno presegla in jih na trg izpustila po precej dostopnejših cenah. Z reizdajami klasik nekdanje jugoslovanske glasbe, kot so albumi Šarlo Akrobatov, Haustorjev, Josipe Lisac, Dina Dvornika, celega kupa new wava, se bomo poigrali na tokratnem predavanju.

Spremljevalni program: stojnice z rabljenimi in novimi vinilkami ter raritetami.

VinilVečeri, sejem rabljenih vinilov

V primeru dežja se selimo v prvo nadstropje Vile Bartolomei, kjer vas na fotografijah Gorana Antleja čakajo številne domače in svetovne glasbene zvezde.

VinilVečere prirejamo v sodelovanju s KUD Morgan in ob podpori Mestne občine Nova Gorica. Gostje predavajo na poljubne glasbene teme, skupni imenovalec vsem pa je, da predvajajo glasbo z vinilnih plošč ali drugih analognih nosilcev zvoka.

NAPOVEDUJEMO:
torek, 23. julij: ESAD BABAČIĆ: Paket aranžma

Vabljeni! Vstop prost.

Dostopnost