Kontakt

Image2

Vihar sovražen svet pretresa

Objavljeno 11 sep 2017

Vabimo Vas na odprtje razstave Vihar sovražen svet pretresa in pogovor o glasbi in kulturi v prvi svetovni vojni v torek, 12. 9. 2017, ob 20.00 na Grad Kromberk.

Na tokratni postavitvi razstave Narodne in univerzitetne knjižnice ob stoletnici prve svetovne vojne v sklopu Festivala Tenso 2017 »Zbogom orožje, pozdravljena pesem« bomo izpostavili pričevanja o glasbi, ki je slehernemu posamezniku za kratek čas odvrnila misli od bede vojnega vsakdanjika.

Pogovor, ki bo sledil otvoritvi razstave, bo osvetlil idejno zasnovo projekta Tenso 14-18: od poezije do glasbe Evropske mreže profesionalnih komornih zborov. Namen projekta je oživitev poezije turbulentnega obdobja evropske zgodovine med letoma 1914 in 1918 v novi zborovski glasbi.

O glasbi in kulturi v Veliki vojni bodo razpravljali dr. Alenka Bagarič, vodja glasbenega oddelka Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani in direktorica organizacije Tenso Babette Greiner.

Image2

Vabljeni tudi na mednarodni znanstveni simpozij na temo Glasba v prvi svetovni vojni, na katerem bodo sodelovali ugledni muzikologi, etnomuzikologi, sociologi, zgodovinarji in slavisti. Simpozij bo potekal v petek, 22. septembra 2017, od 9.30 do 17.00 na Gradu Kromberk.

Dostopnost