Kontakt

December plasc web

Razstava sakralnih predmetov na Kostanjevici

Objavljeno 21 mar 2023

Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Nova Gorica, in Goriški muzej Kromberk - Nova Gorica pripravljata Predlog za razglasitev Frančiškanskega samostana Kostanjevica za spomenik državnega pomena. V njegovih nedrih se skrivajo številne dragocenosti, ki javnosti doslej še niso bile predstavljene. Praznovanje letošnjih jubilejev ponuja priložnost, da si jih ogledamo.

Izbor del, ki zaradi namena uporabe, simbolike, umetniške in estetske vrednosti najbolj izstopajo iz popisa, bo predstavljen na priložnostni razstavi v samostanski dvorani. Med njimi so mašni plašči, ki jih je samostanu zapustila družina Burbonov, mašni kelih, relikviariji, mašno posodje, umetniške slike in še kaj.

Odprtje razstave, ki sta jo pripravili kustosinja Goriškega muzeja za likovno umetnost Katarina Brešan in Minka Osojnik iz novogoriške enote ZVKD, bo v soboto, 25. marca, ob 20. uri, ko bo nastopil tudi Kvartet flavt 4F. Na ogled bo do nedelje, 2. aprila 2023.

VODSTVO PO RAZSTAVI:
vsak dan v času odprtja razstave ob 10:00 in 17:00, razen v nedeljo, 26. marca in 2. aprila 2023, bo vodstvo organizirano ob 11:00.

Kostanjevica, kelih

Vstop prost!

(Fotografiji: Ožbej Černe)

Dostopnost