Kontakt

Lenassigrad01

Presenečenje uspelo, replika spomenika na Gradu Kromberk v središču srečanja

Objavljeno 16 jan 2023

Potem ko je Goriški muzej razstavo GO*S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih v začetku lanskega decembra dopolnil z repliko v merilu spomenika Edvardu Rusjanu, je novica o tem dosegla Natalijo Planinc, prijateljico pokojnega kiparja Janeza Lenassija, ki je avtor spomenika v Novi Gorici. Želela je presenetiti njegovo soprogo Marjano Lenassi, ki živi v Piranu, in tako smo skupaj s predsednikom Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igorjem Miljavcem organizirali srečanje na Gradu Kromberk v petek, 13. januarja.

Replika Rusjanovega spomenikaAleš in Marjana Lenassi ter župan Samo Turel (foto: Katarina Brešan)

Pridružili sta se tudi Jelena Uršič, ravnateljica Višje strokovne šole Sežana, in študentka Tjaša Cigoj, ki je izdelala repliko spomenika, s katero smo tudi slepim in slabovidnim obiskovalcem omogočili novo doživetje, saj si s tipanjem kipa lažje predstavljajo umetniško delo. Povabili smo še nečakinjo pionirja slovenskega in svetovnega letalstva Grazio Rusjan, ki živi v sosednji Gorici in se je z navdušenjem odzvala.

Goste, med katerimi je bil tudi kiparjev sin Aleš Lenassi, sta sprejela direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič in župan MO Nova Gorica Samo Turel, ki je razkril, da je v sorodu s slavnima letalcema Rusjan, saj je bila Turelova babica njuna druga sestrična.

Replika Rusjanovega spomenika

Akademski kipar Janez Lenassi (1927-2008) velja za enega najpomembnejših sodobnih slovenskih kiparjev. Leta 1960 so v Novi Gorici odkrili spomenik letalcu Rusjanu, ki danes krasi ploščad pred Eda centrom. Kustos pedagog in soavtor razstave David Kožuh je goste popeljal po omenjeni razstavi, kjer je spomenik viden na več fotografijah.

Njegova replika ni zadnja nadgradnja razstave, saj na Univerzi na Primorskem nastaja tipna maketa mesta, ki jo iz plastičnih kock izdelujejo študenti Inkluzivne pedagogike in jo bomo predvidoma v februarju postavili na ogled in otip. Skupaj tako z na videz morda majhnimi koraki premikamo mejnike ter postajamo dostopnejši in prijaznejši tudi ranljivim skupinam.

Replika Rusjanovega spomenikaSamo Turel, David Kožuh, Grazia Rusjan, Igor Miljavec, Natalija Planinc (z leve, foto: Katarina Brešan)

Dostopnost