Kontakt

Boroevic

Predpremiera filma General Boroević

Objavljeno 11 jun 2019

Goriški muzej in TV Slovenija vas vljudno vabita na muzejski filmski večer

Grad Kromberk, četrtek, 13. junij 2019 ob 19. uri

Predpremiera celovečernega dokumentarnega filma GENERAL BOROEVIĆ

scenarij in režija: Valentin Pečenko

Film v ospredje postavi življenjsko zgodbo karizmatičnega branilca Karpatov in Soče, generala Svetozara Boroevića, edinega nenemškega feldmaršala 50-milijonske avstro-ogrske monarhije. Boroevićeva pot »od slave in zvezd do padca in pozabe« je simbolično tudi zgodba propada večne donavske monarhije. Eden največjih vojskovodij prve svetovne vojne je pozabljen in v pomanjkanju umrl v 64. letu starosti v Celovcu, 23. maja 1920.

K vsebinski raznolikosti in posebnosti filma pripomorejo številni priznani domači in tuji zgodovinarji ter preučevalci zgodovine, ki o Boroeviću spregovorijo v sedmih evropskih jezikih in z različnih vidikov presojajo vlogo in pomen branilca Karpatov in legendarnega poveljnika soške fronte. Na Primorskem in krajih ob reki Soči je spomin nanj še vedno zelo živ, kot tudi legende in ledinska imena po njem. Marsikatera manj znana podrobnost ali dejstvo o generalu Boroeviću in prvi svetovni vojni bo širši slovenski javnosti v filmu predstavljeno prvič.

GENERAL BOROEVIĆ

Po predstavitvi filma bo režiser Valentin Pečenko vodil kratek pogovor, v katerem bodo sodelovali nekateri v filmu nastopajoči strokovnjaki in občinstvo.

Dostopnost