Kontakt

Skrinja1795 predmetmesecaweb

Petkove zgodbe iz konservatorsko-restavratorskih delavnic

Objavljeno 10 maj 2024

Poslikana skrinja s trutamorami

Poslikana skrinja iz jelovega lesa izhaja iz osrednjeslovenske regije in ima sprednjo stranico razdeljeno na tri poslikane arkade, ki predstavljajo trutamori ob straneh, na sredini pa zvezdo z monogramom IHS in letnico 1795. Enaka motiva sta tudi na stranicah. Barve so najverjetneje klejno-kazeinske, rdeča, črna, zelena in bela. Skrinja ima letveni nogi. V notranjosti manjka predal, prav tako se ni ohranila ključavnica. Železni trakovni šarnirji in ščit ključavnice so zarjaveli, vendar dobro ohranjeni.

Najprej sem proučil stanje, analiziral poškodbe in predvidel načrt konserviranja. Skrinjo sem dezinficiral v komori. Površino sem očistili s posebej pripravljenim čistilom, tako da se je obdržala vsa originalna poslikava. Posebej velike poškodbe – razjede lesa sem utrdil z dvokomponentnim kitom in dodatno retuširal. Nogi sem ponovno prilepil s klejem in izdelal repliko notranjega predala. Kovinskemu okovju sem odstranil rjo in ga zaščitil z lakom. Celotna lesena površina je originalna.

V spodnjem videu so prikazane vse faze postopka, ki sem jih kot konservator-restavrator za les izvedel v naših delavnicah.

Davorin Pogačnik

Dostopnost