Kontakt

Slika%205%20duo

Petkove zgodbe iz konservatorsko-restavratorskih delavnic

Objavljeno 8 apr 2020

Prerezana slika Duo Rafaela Nemca

Sliko Duo, 1982, akril na platno, 90 x 90 cm, slikarja Rafaela Nemca smo v Goriški muzej prejeli močno poškodovano. Kot posledica vandalizma je imela 57 cm dolgo vertikalno vreznino, najverjetneje povzročeno z nožem. Problematika slike je odprla mnogo dilem kakšne postopke uporabiti, da bi z njimi v umetnino čim manj posegali ter sočasno dosegli primeren rezultat.

Duo, Rafael NemecPrerezana slika (foto: P. P. Šuligoj).

Ker je bila slika prilepljena na podokvir, se za postopek podlepljanja nismo odločili, saj bi s snemanjem slike s podokvira najverjetneje sprožili vrsto novih težav in bi posegli v samo stabilnost slike. Izvedli bi ga le v primeru, če ostali posegi ne bi zadoščali. Barvna plast je bila v dobrem stanju, tudi na robu vreznine je bila stabilna in ni odpadala. Rez je bil dokaj oster, ponekod stopničast. Zaradi nateznih sil je bil manjkajoči prostor pri vreznini različno širok. Prišlo je tudi do rahlega vertikalnega zamika. Platno se je na skrajnem zgornjem in skrajno spodnjem delu vreznine rahlo nagubalo, zato je bilo potrebno ravnanje.

Za vstavljanje v vreznino se je pripravilo več vzorcev različnih tkanin, ki se jih je predhodno zasitilo s podlogo. Izbrali smo tanko, vendar gosto tkano bombažno platno in ga premazali s podlogo na osnovi poliakrilnega veziva. Vreznino se je, kjer je bilo mogoče, predhodno točkovno prilepilo s Plextolom B 500, z enakim lepilom se je prilepilo tudi vstavljeno platno.

Duo, Rafael NemecVstavljanje platna (foto: P. P. Šuligoj).

Poškodbo se je najprej z zadnje in nato še s prednje strani zakitalo s poliakrilnim kitom. V nadaljevanju jo je je bilo potrebno s hrbtne strani tudi ojačiti. Najprej se je preizkusilo trakove bombažnega platna različnih debelin in gostote tkanja ter netkano platno. Že po nanosu Beva filma so postali preveč togi in neustrezni za izdelavo ojačitve. Preizkusili smo tudi šivanje z lepilnimi nitmi, ki se jih je pripravilo z namakanjem v Plextol B500, nalepilo na poškodbo ter obtežilo. Ko se je saniralo približno 5 cm poškodbe, pa se je opazilo odtis lepilnih niti na licu slike. Niti se je odstranilo in poizkušalo najti ustreznejšo rešitev. Za primerno se je izkazala ojačitev z mrežico in lepilom Plextol B500.

Duo, Rafael NemecOjačitev z mrežico (foto: P. P. Šuligoj).

Po pritrditvi armatura ni bila vidna na licu slike. Retuša je bila izvedena z akvarelnimi barvami in lakirana.

Duo, Rafael NemecPodlaganje retuše (foto: P. P. Šuligoj).

Slika je bila razstavljena na razstavi ob 100. obletnici rojstva akademskega slikarja, restavratorja in pedagoga Rafaela Nemca na gradu Kromberk.

Duo, Rafael NemecRafael Nemec, Duo, akril na platno, 90 x 90 cm, slika po konserviranju- restavriranju (foto: K. Brešan).

Polona Paglovec Šuligoj
Višja konservatorka-restavratorka

Sodelavec: mag. Ana Sirk Fakuč

Dostopnost