Kontakt

Hanami%20dobrovo

Odprtje slikarske razstave: HANAMI DOBROVO

Objavljeno 23 okt 2017

Vabimo vas na odprtje slikarske razstave HANAMI DOBROVO avtorja Darka Lesjaka

Grad Dobrovo Petek, 27. oktober 2017, ob 19. uri

Likovna dela slikarja Darka Lesjaka so prežeta z vitalno energijo. Opazovalec njegovih slik dobi občutek, da na njih vse vibrira, raste, je v razcvetu in nenehnem gibanju. Slike delujejo izredno dinamično in sveže, kot da so še vedno v procesu njihovega nastajanja. K temu občutku, ki ga umetnik pri opazovalcu namerno sproži, gotovo pripomore svojevrstna slikarjeva tehnika. Lesjak pri slikanju uporablja tekoče barve, sliko pa slika v ležečem položaju. V mirno barvno osnovo, ki tvori fine barvne prehode, z energično potezo slika dinamične forme. Pri delovnem procesu igrajo pomembno vlogo tudi madeži in kapljice barve, ki so zgolj navidezno nekontrolirano poškropljene v barvno osnovo. Nastale so kot posledica kontroliranega vodenja čopiča, proces pa nas spominja na kaligrafijo z daljnega vzhoda.

Češnjev cvet je na Japonskem metafora za kratkotrajnost življenja. Kot eden izmed prvih cvetov naznani pomlad in nov življenjski ciklus. Čez stoletja se je na Japonskem izoblikoval običaj uživanja ob pogledu na cvetenje češnjevih dreves, imenovan Hanami – praznik cvetočih češenj. Kratko obdobje proti koncu meseca marca je za Japonce zelo pomemben, v teh dneh se ljudje množično odpravljajo v parke in častijo praznik cvetenja in prihod pomladi.

Hanami Dobrovo

Lesjak je ljubitelj narave in njenih lepot in fasciniran nad pokrajino, kot jo na primer doživi v Goriških brdih. Meni, da so Goriška brda s svojo ugodno klimo in topografijo nizkih gričev sinonim »arkadijske pokrajine«, pojma, ki se v likovni umetnosti in literaturi uporablja kot predstava idealnega kraja, sožitja med naravo in človekom. Vinogradniško-sadjarska pokrajina je Locus amoenus, ki razvaja prebivalce s svojimi sladkimi sadeži. Ljudje so naravi hvaležni in praznujejo praznik češenj na Dobrovem, ki je z leti postal osrednji kulturno- turistični dogodek v Goriških brdih. Tradicionalni praznik češenj na Dobrovem je umetniku služil za inspiracijo priprave razstave »Hanami Dobrovo«, na kateri osrednjo vlogo prevzamejo likovna dela z abstraktno-floralnimi motivi.

Dostopnost