Kontakt

Ograja wagner web

Odprtje razstave Wagnerjeva ograja na Solkanskem mostu

Objavljeno 6 apr 2023

Solkanski železniški most, zgrajen leta 1906, je imel v delu nad kamnitim lokom postavljeno litoželezno secesijsko ograjo, ki je med bombardiranjem v 1. sv. vojni zgrmela v Sočo, od koder so jo izvlekli potapljači in danes njene dele hranimo v Goriškem muzeju.

Gorazd Humar je lani pri preučevanju in pripravi strokovnih vsebin ugotovil, da je bila ograja Solkanskega mostu enaka tisti, ki jo je arhitekt Otto Wagner postavil v središču Dunaja na eni od linij Dunajske mestne železnice, ki jo je med drugim projektiral tudi Jože Plečnik. "Po do sedaj znanih podatkih je bila taka ograja izven Dunaja postavljena le na Solkanskem mostu, kar izkazuje njegov pomen v habsburški monarhiji," je med študijami Wagnerjeve ograje ugotovil raziskovalec zgodovine Solkanskega mostu Gorazd Humar.

Zgodba o snovanju in izvoru ograje nas je spodbudila, da jo bomo v petek, 14. aprila 2023, ob 19. uri v Vili Bartolomei v Solkanu postavili na ogled. Na priložnostni razstavi bo Gorazd Humar z avtorico razstave dr. Ines Beguš predstavil kontekst nastanka ograje, njene snovalce in izdelavo ter jo umestil v širši zgodovinski okvir.

Ne zamudite edinstvene priložnosti!

(Foto: Katarina Brešan)

Dostopnost