Kontakt

Napistitoweb

Odprtje razstave Kje je Tito? - TITO IN SITU

Objavljeno 25 apr 2023

»Zapisati ime TITO na pobočje ali urejati takšen napis, ko Josip Broz ni več prisoten: ni le podoba zabrisana, tudi zgodba je s tem izgnana nekam, kjer sicer ostaja dostopna, vendar je ohranjena na varni razdalji.« - tako avtorica razstave Helene Thümmel, mag. medijskih umetnosti in praks, ki je med študijem v Gorici zbirala in preučevala napise TITO po okoliških vzpetinah ter na preostalem območju nekdanje Jugoslavije.

V prvem delu svoje umetniške raziskave Where is Tito? - Tito as Media Condition iz leta 2015 je ugotavljala, zakaj je geoglife zanimivo in dragoceno raziskovati. V drugem delu, spomladi in poleti 2021, je obiskala 15 od 25 njej znanih krajev. Številne njene domneve so se potrdile. Med raziskovanjem krajev in zlasti v pogovorih z ljudmi, ki jih je srečala na poti, je skušala odkriti različne pomene TITOv. Ob tem se je spraševala: Kaj pomeni nenehno zapisovanje imena na pobočja in v pokrajino? Gre za trend ali potrebo človeštva po čaščenju? Za ujetost v stare tradicije postavljanja spomenikov? Gre za več kot le nostalgijo? Kako se je pomen sčasoma spreminjal, medtem ko je ime ostajalo enako?

Vabljeni, da v 2. nadstropju Gradu Kromberk 5. maja ob 18. uri prisluhnete, kaj govorijo napisi – od Nove Gorice čez Kras do Istre in še južneje, kjer nekateri ohranjajo prvotno podobo, druge so preoblikovali, ponekod pa jih je skorajda že zabrisal čas!

Dostopnost