Kontakt

018 lukacarlevaris coroninijevopohistvo 160624web

Odprli Bidermajersko dnevno sobo grofov Coronini

Objavljeno 18 jun 2024

Na 22. Poletno muzejsko noč smo preteklo soboto, 15. junija, na Gradu Kromberk postavili na ogled prostor, opremljen z restavriranim pohištvom, ki ga je na podlagi uspešnega čezmejnega sodelovanja Fundacija Palača Coronini Cronberg iz Gorice za več let posodila Goriškemu muzeju.

Potem ko smo premagali dolgotrajne birokratske postopke in ovire za prenos pohištva iz Italije v Slovenijo, smo oktobra 2022 le uspeli prepeljati izbrane kose iz depoja v Gorici v konservatorsko-restavratorske delavnice v Solkanu, kjer se je Davorin Pogačnik več kot leto dni posvečal zofi, stolom, foteljem, sekreterju, lestencu, mizi in predalniku, da jim je povrnil nekdanji sijaj. Restavriranje je financirala Mestna občina Nova Gorica.

Bidermajerska dnevna soba grofov Coronini

Kuratorki Katarina Brešan iz Goriškega muzeja in Cristina Bragaglia iz Fundacije Palača Coronini Cronberg sta se med obsežno zbirko pohištva grofov Coronini osredotočili na prvo polovico 19. stoletja, ko se je uveljavil bidermajerski slog, ki se odraža v rekonstrukciji nedavno odprtega bivalnega prostora v grajskem poslopju, ki je bilo od sredine 16. stoletja v lasti družine Coronini. »Škoda bi bilo, da pohištva, ki ga hranimo, ne bi pokazali javnosti, a žal za to nimamo ustreznega prostora, zato smo zelo zadovoljni, da smo z Goriškim muzejem našli skupno rešitev in obiskovalci odslej lahko občudujejo to krasno pohištvo, za kar gredo zasluge tudi izvrstno opravljenemu restavratorskemu delu,« je ob odprtju dejala Bragaglijeva.

Obenem je predstavljena goriška veja rodbine Coronini Cronberg, o kateri smo posneli tudi pričevanja Kromberžanov, ki bodo v prihodnje dodatno osvetlila nekdanje lastnike gradu, po katerih nosi kraj ime. Letos mineva 70 let, odkar je grad postal sedež Goriškega muzeja, ki se je med takratnimi obsežnimi obnovitvenimi deli večkrat posvetoval z grofom Viljemom glede arhitekturnih rešitev in ureditve parka. Tudi njegova sestra Nikoleta – letos je 40. obletnica njene smrti - je bila močno navezana na Kromberk in njegove prebivalce.

»Coroninijevo sobo smo opremili s slikami iz naše zbirke, med drugim dvema portretoma, ki ju je grof Viljem Coronini podaril Goriškemu muzeju v zameno za kamniti skulpturi, ki sta danes v parku goriške palače. Obiskovalce v ostalih prostorih prvega nadstropja pričakajo tudi na novo postavljena likovna dela iz stalne zbirke, predvsem v veliki dvorani, kamor smo vključili dela, ki smo jih v zadnjih letih pridobili z nakupi in donacijami,« dodaja Katarina Brešan.

Bidermajerska dnevna soba grofov Coronini

Plodno čezmejno sodelovanje med inštitucijama so na odprtju pozdravili novogoriški župan Samo Turel, odbornica Občine Gorica Silvana Romano, novi direktor Fundacije Claudio Polverino in direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič.

Foto: Luka Carlevaris.

Dostopnost