Kontakt

 mg 5610b

Odpiramo Bidermajersko dnevno sobo grofov Coronini

Objavljeno 7 jun 2024

V soboto, 15. junija 2024, se pridružujemo največji promocijski akciji slovenskih muzejev in galerij – 22. Poletni muzejski noči. Poleg prostega vstopa v Grad Kromberk, ki bo ta dan odprt od 18. ure dalje, pripravljamo ob 20. uri posebno doživetje.

 V prvem nadstropju gradu bo prvič na ogled prostor, ki smo ga opremili s pohištvom iz zbirke Fundacije Palača Coronini Cronberg iz Gorice. Nekdanji sijaj je pohištvu v konservatorsko-restavratorskih delavnicah Goriškega muzeja povrnil konservator-restavrator Davorin Pogačnik. Na podlagi čezmejnega sodelovanja je tako nastala Bidermajerska dnevna soba grofov Coronini, kot sta jo zasnovali kuratorki Katarina Brešan in Cristina Bragaglia. Restavriranje pohištva je omogočila Mestna občina Nova Gorica.

Obiskovalci bodo v grajskem ambientu začutili duh 19. stoletja. Kosi pohištva, ki najbolje izražajo bidermajerski slog, so bogato oblazinjene zofe, stoli in fotelji, za katere je značilno iskanje novih oblik in poveličevanje naravne lepote materialov. Obenem bo predstavljena tudi rodbina Coronini Cronberg, ki je od sredine 16. stoletja bivala v tem poslopju.

Odprtja se bodo udeležili tudi:
  1. Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica
  2. Rodolfo Ziberna, župan Občine Gorica in predsednik Fundacije Palača Coronini Cronberg
  3. Vladimir Peruničič, direktor Goriškega muzeja
  4. Claudio Polverino, direktor Fundacije Palača Coronini Cronberg

Ta dan bodo zbirke in razstave v Gradu Kromberk brezplačno na ogled od 18. do 22. ure.

Poletna Muzejska Noč 2024

Dostopnost