Kontakt

Karloinstanko01web

Nova pripoved KARLO IN STANKO vodi mlade skozi zgodovino Primorske

Objavljeno 8 sep 2023

Kako burno zgodovino Primorske od začetka prejšnjega stoletja do vstopa Slovenije v Evropsko unijo predstaviti najstnikom?!

Napisali in ilustrirali smo zgodovinsko domišljijsko pripoved, ki mlade s pomočjo resničnih predmetov prestavi v različna obdobja in kraje v spremstvu literarnih likov Karla, pravnuka Karla Špacapana iz Kobdilja, in oslička Stanka.

Knjiga, ki jo je izdal Goriški muzej, je del razstavnega projekta Na zahodnem robu, v okviru katerega je zgodovinar Marko Klavora pripravil razstavo (kot stalno postavitev v Pomniku miru na Cerju), s kustosom pedagogom Davidom Kožuhom pa sta jo dopolnila z didaktično publikacijo. Z izbranimi predmeti, ki izvirajo iz časa Avstro-Ogrske monarhije, obdobja fašizma, NOB in življenja v Jugoslaviji, sta zasnovala zgodbo, ki mladostnikom skozi dogodivščine Karla in Stanka na skoraj detektivski način oriše doživljanje in prehajanje prednikov skozi več domovin, ko so se soočili z zatiranjem, begunstvom, tihotapljenjem, gradnjo novega mesta in še marsičim.

Predstavitev knjige Karlo in Stanko

Izdajo slikanice so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Nova Gorica in Občina Miren - Kostanjevica. Ilustracije so delo Tine Volarič, kot oblikovalci pa so sodelovali Barbara Sirk, Žiga Okorn in Evita Lukež.

Knjigo smo 5. septembra prvič predstavili javnosti na knjižnem festivalu in sejmu Mesto knjige v Novi Gorici, sicer pa je dostopna v zbirkah Goriškega muzeja.

Foto: Katarina Brešan

Dostopnost