Kontakt

Trgovski%20dom

Muzejski torkov večer: »Zdaj se vidi, da bo to najlepša palača v Gorici«

Objavljeno 10 okt 2022

Torkov večer 18. oktobra ob 19. uri bomo na Gradu Kromberk posvetili Trgovskemu domu v Gorici kot osrednjemu primeru slovenskega vstopa v goriški javni prostor na prehodu iz 19. v 20. stoletje. O tej temi bo govoril dr. Robert Devetak z Inštituta za narodnostna vprašanja.

Slovenska strategija vstopa v mestni javni prostor, kjer je imela primat italijanska mestna skupnost, se je usmerila v krepitev gospodarske in politične moči v mestu. V praksi se je to izkazovalo z vse večjim številom slovenskih gospodarskih subjektov, različnih društev in organizacij ter nakupi in izgradnjami reprezentativnih zgradb.
Vrhunec slovenskega prodora v središče mesta je predstavljala izgradnja Trgovskega doma leta 1904.

Dr. Robert Devetak, doma iz občine Kanal ob Soči, je doktorski študij zaključil leta 2019 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Med letoma 2014 in 2018 je bil zaposlen kot mladi raziskovalec na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, oktobra 2021 pa je nastopil službo asistenta z doktoratom na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani, kjer se primarno posveča raziskovanju slovenske manjšine v Italiji v obdobju od 19. stoletja do sodobnosti. Od leta 2019 dalje vzporedno sodeluje še na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Rezultate raziskav je objavil v več izvirnih znanstvenih in strokovnih člankih ter monografijah in predstavil v številnih radijskih intervjujih, na simpozijih, okroglih mizah ter na razstavah. Na Trgovski dom pa se bo osredotočil na muzejskem torkovem večeru s pričetkom ob 19. uri. Vstop prost. Vljudno vabljeni!

NAPOVEDUJEMO: Gost muzejskega torkovega večera 25. oktobra 2022 bo Jurij Devetak, ki bo predstavil svoj knjižni prvenec - roman v stripu Nekropola, narisan po predlogi Nekropole Borisa Pahorja.

Dostopnost