Kontakt

Jekopinov%20skedenj%2010

Muzejski torkov večer: Stojan Lipolt o Krasu med lokalnim in globalnim

Objavljeno 27 jan 2023

Januar bomo na Gradu Kromberk sklenili s četrtim letošnjim muzejskim torkovim večerom, na katerem nas bo po Krasu do Trsta popeljal sežanski arhitekt Stojan Lipolt, ki sicer snuje pogovorne večere Divača - mesto nad Reko, na katerih skušajo zajeti duh matičnega Krasa ter njegovo vpetost v zgodovinska dogajanja od Svilne in Jantarne poti prek Habsburške oziroma Avstro-Ogrske monarhije pa do globalnih trendov aktualnega sveta.

Na predavanju 31. januarja ob 19. uri bo gost muzejskega večera osvetlil preplet dogajanj v mestu in zaledju, takrat še neverjetno skopi kraški pokrajini, kjer se je skozi udejstvovanje človeka vzpostavila izjemno prepoznavna kulturna krajina, arhitektura in kamnoseška obrt.
Beseda bo med drugim tekla o vpetosti Krasa v globalne svetovne trende, ki jim mora po Lipoltovem mnenju na neki način slediti sleherni razvoj ob nenehnem zavedanju nevarnosti brisanja izjemne in prepoznavne identitete lokalnega okolja, subtilno nastajajoče skozi stoletja …

Odločitev, da Trst postane glavno pristanišče monarhije ter da se temu primerno v mestu razvija ustrezno infrastrukturo, je imela daljnosežne pozitivne vplive tudi na Kras. V Trst so prihajali ne le trgovci, temveč tudi izobraženci, ki jih je privlačilo raziskovanje Krasa. Iz Trsta pa so izšli tudi umetniki, kot na primer Pietro Nobile, izjemen klasicistični arhitekt in prvi predstojnik oddelka za arhitekturo na Dunajski akademiji, šoli, ki je nekoliko kasneje izšolala arhitekta Jožeta Plečnika.

Prijazno vabljeni! Vstop prost.

(Na naslovni fotografiji Mateja Skubica je Jakopinov skedenj.)

Stojan Lipolt

Dostopnost