Kontakt

Zdravkolikarprekletevojne23jan2024

Muzejski torkov večer: Slovenske in goriške žrtve Auschwitza

Objavljeno 17 jan 2024

Goriški muzej se z muzejskim torkovim večerom 23. januarja 2024 ob 19. uri na Gradu Kromberk vključuje v program prireditev ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta. Gostili bomo Borisa Hajdinjaka, direktorja Sinagoge Maribor, ki bo predavala o slovenskih in goriških žrtvah Auschwitza.

Holokavst je sistematično uničevanje vseh za naciste rasno, versko, spolno ali zdravstveno nezaželenih ljudi. Za preganjanje in na koncu tudi usmrtitev ni bilo potrebno njihovo aktivno nasprotovanje nacizmu, zadostovalo je samo to, da so bili to, kar so bili. Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s holokavstom, kot je koncentracijsko taborišče Auschwitz: v času delovanja, od maja 1940 do januarja 1945, je bilo tam ubitih okoli 1,1 milijona ljudi, od tega 960.000 Judov ali skoraj vsak šesti od šestih milijonov Judov, ki so bili ubiti v holokavstu. Prav zato je bil 27. januar, datum osvoboditve Auschwitza, izbran za mednarodni dan spomina na holokavst.

Auschwitz je tudi taborišče, v katero je bilo odpeljanih okoli 2.600 ljudi iz Slovenije. Tja je bilo pripeljanih okoli 350 Judov, vsaj 78 Romov in vsaj tri Jehove priče iz Slovenije. Večina slovenskih taboriščnikov Auschwitza so bili Slovenci, ki so bili tja poslani kot politični zaporniki. Med njimi je bilo okoli 250 Slovenk iz Goriške. Nenazadnje: v Auschwitzu je umrla večina goriških Judov, ubitih v holokavstu. Zato je 27. januar tudi slovenski in goriški dan spomina na žrtve holokavsta.

Šoa – spominjajmo se 2024

Celoten program prireditev ŠOA – spominjajmo se 2024 si oglejte na spodnji povezavi:
Šoa – spominjajmo se 2024 program

Fotografija: Glavni vhod (t. i. Vrata smrti) v Auschwitz II-Birkenau, februar ali marec 1945 (avtor: Stanisław Mucha, hrani: Arhiv Državnega muzeja Auschwitz-Birkenau)

Dostopnost