Kontakt

Nova gorica karting

Muzejski torkov večer o razvoju avto-moto športa na Goriškem

Objavljeno 5 sep 2023

V novo sezono muzejskih torkovih večerov vstopamo bučno, saj bomo 12. septembra 2023 ob 19. uri na Gradu Kromberk gostili Grego Mejaka, ki bo predstavil izsledke raziskave o razvoju avto-moto športa na Goriškem med letoma 1958 in 1985. Raziskavo je opravil v okviru magistrske naloge, s katero je leta 2021 zaključil študij zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Temeljila je na arhivskem gradivu iz Pokrajinskega arhiva Nova Gorica, uporabljeni pa so bili tudi slovenski in deloma italijanski časopisi.

Predavanje se navezuje na dopolnjeno razstavo GO S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih, na kateri so od junija na Gradu Kromberk na ogled tudi fotografije, nekaj predmetov in video posnetki slovitih novogoriških dirk.

Ljubitelji brnenja, bencinskih hlapov in adrenalina, vabljeni na dirkalni večer!
Vstop prost.

NAPOVEDUJEMO:
15. september 2023: dan Goriškega muzeja. Program brezplačnih vodstev po zbirkah in razstavah bo posebej objavljen.
26. september 2023: Saša Šantel: goriški slikar z glasbo v srcu. O njegovem življenju in delu bosta predavali umetnostna zgodovinarka Katarina Brešan in muzikologinja Metka Sulič.

Foto: Pogled na ciljno ravnino karting proge v 60. letih 20. st., Nova Gorica, Kidričeva ulica, AMD Gorica, hrani Goriški muzej

Dostopnost