Kontakt

7193bweb

Muzejski torkov večer: nova številka revije Studi Goriziani

Objavljeno 19 feb 2024

Zadnji torek v februarju bomo na Gradu Kromberk listali po novi številki revije Studi Goriziani, ki je izšla ob stoletnici prve izdaje. Soška državna knjižnica (Biblioteca Statale Isontina) je konec preteklega leta izdala publikacijo v prenovljeni podobi, na več kot 170 straneh pa lahko prebiramo članke s področja umetnostne zgodovine, zgodovine, arheologije in literarnih ved širšega goriškega prostora.

Kot meni direktor knjižnice Luca Caburlotto, želi biti goriška državna knjižnica središče širšega kulturnega prostora, tako da sestavljajo uredniški odbor strokovnjaki iz videmske, tržaške in ljubljanske univerze, predstavniki kulturnih ustanov iz Gorice in Nove Gorice, razni zgodovinarji in strokovnjaki z različnih področij. Knjižnica po njegovem ni samo kraj, kamor bralci zahajajo po knjige, ampak je tudi zbirališče strokovnjakov, ki se oplajajo z novimi vsebinami in viri.

V tokratni številki revije Studi Goriziani, ki jo bomo predstavili 27. februarja ob 19. uri, je zbranih trinajst člankov, ki jih je pregledal ožji uredniški odbor, poleg tega je vsak članek prebral tudi anonimni recenzent, ki je podal svoje pripombe, s čimer želijo zagotoviti še dodatno strokovnost revije. Grafično prenovljena edicija je nastajala približno leto dni, v njej pa je več prostora za članke z bogatim likovnim gradivom.

Vabljeni! Vstop prost.

NAPOVEDUJEMO: 5. marec - Besedje za kmečka opravila in orodja na Goriškem: Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša na ZRC SAZU je izdal tretjo knjigo Slovenskega lingvističnega atlasa. Dr. Danila Zuljan Kumar bo predstavila poimenovanja za obdelovalne površine, kmečka opravila in orodja v različnih krajih po Goriškem.

Fotografija: razglednica Gorice, Stolni trg, pred 1. sv. vojno (hrani GM)

Dostopnost