Kontakt

Li%c5%a1ki%20pustje%202016web

Muzejski torkov večer: Liške maske, pustne šege in navade

Objavljeno 17 feb 2023

Pustni torek bo tudi v Goriškem muzeju malce norčav in hkrati etnološko obarvan. Zimo bodo prišli na Grad Kromberk odganjat »ta lepi« in »ta grdi« s predsednikom Etnološkega druška Liški pustjé Dejanom Žnidarčičem, ki nadaljuje tradicijo izdelovanja liških mask. Pustne šege in navade na Goriškem bomo obujali tudi z etnologinjo mag. Ingo Miklavčič - Brezigar.

Slednja je v knjigi Pustovanja na Goriškem zapisala: »Pustovanja, karnevali, pustna rajanja, festivali in zabave na prehodu iz zime v pomlad se vključujejo v sodobno življenje kot poseben 'živ muzej' nekdanjih tradicionalnih obredij, ki so zaznamovala menjave letnih časov, zlasti pa preobrat ob koncu 'starega' in začetku 'novega' leta.«

Liške maske izvirajo z nekoliko skrivnostnega liškega območja pod Kanalskim Kolovratom in spadajo med tradicionalne pustne maske na Slovenskem. Posebnost, ki jih loči od ostalih slovenskih mask, je ta, da so narejene iz pločevine. Najprej so bile izdelane iz bakrene pločevine, danes pa so iz aluminija. Maske in kostumi iz Liga imajo velik etnološki in kulturni pomen. Prav iz ljubezni do te tradicije je nastalo Etnološko društvo Liški pustjé.

Skupina deluje predvsem v pustnem času in nas bo 21. februarja ob 19. uri obiskala na muzejskem torkovem večeru, kjer bo Dejan Žnidarčič predstavil in pokazal različne faze nastajanja teh unikatnih mask in njihove značilnosti ter kdo sestavlja pustni sprevod.

Liški pustje(Foto iz arhiva Liški pust)

Prijazno vabljeni! Vstop prost.

Dostopnost