Kontakt

Kulturnidomnggrayscaleweb2

Muzejski torkov večer: Kulturni center Nova Gorica: 75 let želja, prizadevanj, poskusov …

Objavljeno 16 nov 2023

Tokrat v središče muzejskega torkovega večera na Gradu Kromberk 21. novembra 2023 ob 19. uri postavljamo še vedno nedokončano zgodbo, ki desetletja čaka na epilog. V Investicijskem programu, poslanem v Beograd septembra 1947, je bil v novem mestu načrtovan Prosvetni dom s 5.700 m2 površine in dvorano s 600 sedeži.

V 70. letih je dozorelo spoznanje, da je treba živahnemu dogajanju na področju kulture zagotoviti primerne pogoje, se na zlata leta razvoja Nove Gorice ozira arhitekt Tomaž Vuga, ki bo gost muzejskega večera, na katerem se bo direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič pogovarjal tudi z Mirkom Brulcem, predsednikom Sveta javnega zavoda Kulturni dom Nova Gorica.

Razstrli bomo projekte, načrte, arhitekturne rešitve, predloge in ideje, ki so obtičali v predalih … V natečajnem gradivu za Kulturni center Nova Gorica iz leta 1978 je njegova realizacija predvidena do leta 1985. Se na pragu Evropske prestolnice kulture 2025 lahko nadejamo novega zagona? Je prepozno?

Vljudno vabljeni! Vstop prost.

Kulturni dom Nova Gorica(Fotografije: arhiv Kulturnega doma Nova Gorica, Vinka Torkarja in Tomaža Vuge)

Napovedujemo:
28. november ob 19. uri: Muzejski torkov večer: predstavitev znanstvene monografije Vse poti vodijo na morje in Samo morje je vedelo, gosta dr. Nadja Terčon in dr. Aleksander Panjek

Dostopnost