Kontakt

Knjiga comici

Muzejski torkov večer: Jernej Šček o(b) izidu življenjepisa Emilia Comicija

Objavljeno 11 jan 2023

Na drugem muzejskem torkovem večeru v tem letu se bomo povzpeli visoko, saj bo 17. januarja ob 19. uri na Gradu Kromberk Jernej Šček predaval o(b) izidu življenjepisa Emilia Comicija, enega najpomembnejših plezalcev vseh časov, o nastajanju smeri šeste stopnje, predvsem pa o obdobju med obema vojnama, ki je močno zaznamovalo tako Emilia kot Slovence, s katerimi je plezal in se družil.

Za Slovence je še posebej dragocena spremna beseda Comici in Slovenci. »Comici je živel, deloval in plezalsko rastel s Slovenci ali vsaj ob njih. Slovenci s(m)o bili njegovi prvi soplezalci. V večnarodnem okolju Trsta si je služil kruh, večjezično je sanjal o hribih, a dogajanje med obema vojnama je usodno poseglo v do tedaj enotno plezalsko skupnost …« je zapisal njen avtor Jernej Šček.

Jernej ŠčekJernej Šček, tržaško-slovenski filozof, esejist, publicist, prevajalec iz Trsta (foto: Katja Pokorn)

Knjiga je prejela obe najprestižnejši nagradi za gorniško literaturo: veliko nagrado gorniškega festivala v Banffu leta 2020 in nagrado Boardman-Tasker leta 2021.

Emilio Comici sodi med pionirje in virtuoze šeste stopnje in velikane, ki so pomembno zaznamovali zgodovino alpinizma. V obdobju med obema vojnama je uvajal nove tehnike in pristope k plezanju, načrtno treniranje v domači Glinščici pa je botrovalo izjemnemu plezalskemu nivoju ter posledično vrsti drznih prvenstvenih smeri. Kanadski alpinist in pisatelj David Smart je iz obstoječih virov, ki so bili pogosto nejasni ali zaviti v tančico skrivnosti, ustvaril impresivno biografijo enega najbolj nerazumljenih genijev alpinizma.

NAPOVEDUJEMO:

24. januar 2023: Jernej Komac – predstavitev monografije Srce se mi trga od žalosti – Vsakdanje življenje prebivalstva na Bovškem med véliko vojno

31. januar 2023: predavanje arhitekta Stojana Lipolta: Kras med lokalnim in globalnim

Prijazno vabljeni! Vstop prost.

Dostopnost