Kontakt

Huber letalisce

Muzejski torkov večer: Fedja Klavora o Bovškem in zdravniku Edvardu Huberju

Objavljeno 6 apr 2023

Gost naslednjega torkovega večera prihaja iz Tolmina. Fedja Klavora je arhitekt in politik, ki se podpisuje pod novo knjigo o izjemno cenjenemu bovškemu zdravniku Edvardu Huberju (1880-1963) iz ugledne tržaške veje Huberjev.

Fedja Klavora bo v predavanju 11. aprila 2023 ob 19. uri na Gradu Kromberk izpostavil nekatere svoje poglede na razvoj in probleme Bovškega od srede 19. stol. do danes. Ob tem bo predstavil knjigo Zdravnik Edvard Huber - Huberji v Bovcu od l. 1800 do 1947. Edvard je s 25 leti postal najmlajši zdravnik v avstro-ogrski monarhiji. Na soški fronti je bil dvakrat v najhujših spopadih, pred prebojem je osnoval zaledno bolnišnico pred Kršovcem. Italijanske oblasti so ga zaradi preteklosti sumničavo preverjale.

Od januarja 1922 je bil zdravnik v Bovcu, zgradil je sanatorij za pljučne bolezni na Brdu, imel je zaupanja vreden dostop v partizanske bolnice. Pred odhodom zaveznikov je optiral za Italijo, oblasti so ga obdolžile pobega in zaplenile vse premoženje. Potem ko so Huberji skozi štiri rodove krojili dogajanje na Bovškem, se je rodbinska veriga Huberjev tako na Bovškem kot v Trsu prekinila. Edvard je pokopan ob očetu in dedu v Trstu.

Fedja Klavora

»Še danes ga ljudje zelo dobro pomnijo kot spoštovanega in izjemno vsestranskega zdravnika, ki je bil ob vsaki priliki pripravljen pomagati ljudem. /…/ Znan je bil tudi kot odličen poznavalec zdravilnih rastlin in velik zagovornik naravnih zdravilskih metod, pri čemer je imel stike z zdravniki somišljeniki v Švici,« piše Klavora.

Prijazno vabljeni! Vstop prost.

Na naslovni fotografiji: Dr. Huber v kopalkah na bovškem letališču levo od princa Emanuela Filiberta Duca d'Aosta, spodaj ležita hči Deti in sin Haimo (Aldo Venturini).

NAPOVEDUJEMO:
18. april: Predstavitev knjige Ravničan Štefan Širok (1849–1890), publicist in profesor klasičnih jezikov v carski Rusiji, gostje: Jože Šušmelj, Petra Kolenc, Branko Marušič in Bojan Bratina.

25. april: Večer s slikarjema Robertom in Davidom Faganelom, pogovor z avtorjema razstave Tecum in javno vodstvo po razstavi.

Dostopnost