Kontakt

Zvezdana%20novakovic

Glasbe sveta / Musiche dal mondo 2021: ANBOT | ZVEZDANA NOVAKOVIĆ ZveN “Čaralice”

Objavljeno 24 jul 2021

ANBOT | ZVEZDANA NOVAKOVIĆ ZveN “Čaralice”

Lokacija: Grad Kromberk, Nova Gorica
Ob: 21h

ANBOT

Anbot je glasbena zasedba, ki jo vodi skladatelj Aldo Kumar. Združuje profesionalne in ljubiteljske glasbenike z različnimi poklicnimi cilji, ki z veliko predanostjo in malo didaktike ustvarjajo nadvse izvirno glasbeno zvrst, ki jo je danes težko slišati kjerkoli drugje. V njihovem repertoarju se balkanska glasba (Makedonija, Bulgarija, Romunija) prepleta s klezmerjem, tradicionalno glasbeno zvrstjo aškenaških Judov iz vzhodne Evrope, temami iz italijanskih filmov (denimo Fellinijevega Amarcorda), irskimi in francoskimi ljudskimi motivi, starimi latino uspešnicami in številnimi drugimi skladbami, ki s svojimi melodijami vzbujajo nostalgijo ter spomine na čas, ko je živa glasba ljudi še povezovala z močjo svoje izraznosti. Tudi zaradi nevsakdanje sestave je ansambel zmožen poustvariti edinstven in originalen zvok, ki lahko spretno pritegne vsako poslušalstvo.

Aldo Kumar: harmonika - Peter Jakša: tamburin, kitara - Peter Jud: violina - Nino de Gleria: bas, kontrabas - Janez Pirc: cajon, tolkala - Peter Beltram: flavta - Iztok Smeh: klarinet - Tomislav Čizmić: glas - Janez Vlaj: violina - Rudi Štravs: bas - Miran Mohar: ustna harmonika, tolkala

Anbot

ZVEZDANA NOVAKOVIĆ ZveN “Čaralice”

V manj kot sto letih je človek doprinesel k izumrtju številnih živih bitji in Zemljo spravil na rob ekološke katastrofe. Bivamo na tem svetu, a se zdi, kot da ga ne zmoremo več čutiti! Naši predniki so znali z modrostjo prisluhniti naravi in njenim ciklom, se povezovati z njo in jo oboževati z obrednimi napevi.

Novi projekt Zvezdane Novaković “Čaralice” v ospredje postavlja napeve, ki so posvečeni naravi – antične čarobne obrede, s katerimi so naši predniki zdravili tako telesne kot duševne bolezni. Glasbenica je raziskala izvirne pesmi in melodije iz Slovenije ter sosednjih balkanskih držav in jih reinterpretirala na sodoben način.

Zvezdana Novaković je vsestranska glasbenica in performerka, ki se doma počuti tako v etnu ter gledališki glasbi kot tudi eksperimentalni elekroniki in raziskuje vse odtenke glasbene umetnosti.

Zvezdana Novaković

Zvezdana Novaković: glas, kompozicije - Marko Črnčec: klaviature - Nino Mureškič: tolkala

Glasbe Sveta 2021

Dostopnost