Kontakt

Mdou%20moctar%20%28ne%29 2022

Glasbe sveta bodo prežele pet julijskih večerov

Objavljeno 10 jul 2023

»Festival Glasbe sveta, ki išče tuje tradicije, sam postaja nekakšna poletna tradicija, ki poganja svoje korenine," je srž goriškega čezmejnega festivala povzela Ingrid Mačus v glasbeni reviji Glasna. 12. edicija bo v vili Attems v Gorici postregla z dvema koncertoma, ki jima bodo do 28. julija na Gradu Kromberk sledili še trije, vsi s skupnim imenovalcem, to je ljudska glasba.

»Vseskozi sledimo vodiloma: popularizirati kulturno dediščino in lokacijo Gradu Kromberk. Ohranjanje in ozaveščanje o pomenu kulturne dediščine, tudi nesnovne, je pravzaprav eno temeljnih poslanstev našega muzeja. Pri tem festivalu, ki sta ga zasnovala nekdanji ravnatelj Andrej Malnič in Aleks Vičič, dolgoletni programski vodja, gre za novodobno glasbo, ki temelji na ljudskem izročilu, ne oziraje se na kraj izvora,« je o izhodiščih Festivala povedal direktor Goriškega muzeja, Vladimir Peruničič.

Glasbe Sveta 2023

Festival je letos podprl tudi Zavod GO!2025. Pri organizaciji poleg KUD Morgan zadnja leta sodeluje tudi društvo Controtempo iz Krmina, tako da je glasba še tesneje povezala obmejni prostor. Organizatorji tokrat izpostavljamo sodelovanje s festivalom Sexto Unplugged iz Pordenona in Kinom Šiška, ki prinaša koncert predstavnikov sodobne arabske psihedelije Al-Qasar v družbi sudansko-ameriške vokalistke Alsarah. Nastopili bodo tudi svetovno priznani slovenski predstavniki imaginarnega folka Širom, francoski raziskovalci mediteranskega in sicilijanskega »soula« CRIMI, tržaška mojstrica flamenko kitare Anna Garano in legendarni ameriški jazz kitarist Marc Ribot, ikonični neapeljski saksofonist James Senese JNC in legendarni bolgarski klarinetist Ivo Papasov and His Wedding Band.

Manjkale ne bodo niti dobrote sveta, saj bodo obiskovalci lahko uživali v prepletu glasbe ter različnih pridelkov in izdelkov na spremljajoči tržnici lokalnih ponudnikov, na katero je vstop prost.

Glasbe Sveta 2023

Dostopnost