Kontakt

Glasbesvetanaslovnica34

Glasbe sveta 2019: HUUN HUUR TU

Objavljeno 4 avg 2019

torek, 6. avgust, vrt, grad Kromberk, ob 21.00: HUUN - HUUR - TU (Tuva, Rusija)

V primeru slabega vremena se koncert seli v Kulturni dom Nova Gorica.

Kvartet Kungurtuk, ki izvaja homej (tuvansko grleno alikvotno petje), so leta 1992 ustanovili Kaigal-ool Kim-oolovich Khovalyg, brata Alexander in Sayan Bapa ter Albert Kuvezin.

Khovalyg je v krogih izvajalcev petja homej aktiven že od leta1979. Glasbenik prihaja iz Republike Tuva, kjer je ta glasbena zvrst doma. Je eden najbolj znanih tuvanskih grlenih pevcev na svetu, priznani mojster zvrsti homej, predvsem stila kargyraa, in izjemen izvajalec liričnih pesmi. Rodil se je leta 1960 v enem izmed najbolj »glasbeno navdihujočih« krajev v Tuvi, na kmetijski zadrugi Iskra na zahodu republike. Do svojega 21 leta je bil pastir. Svojo poklicno pot je začel leta 1979 v vokalno-instrumentalni zasedbi Ayan, ki je nastala v okviru ustvarjalnih programov, ki so se v tistem času izvajali v Leningradu. Leta 1989 so se Khovalyg in drugi izvajalci grlenega petja – Congar-ool Ondar, Ivan Saryglar, Boris Herli, Vyacheslav Danmaa, Sergey Ondar in drugi – združili v zasedbi Tuva, ki sta jo ustanovila glasbenik Gennady Tumat in muzikolog Zoya Kyrgys. To je bila prva profesionalna skupina pevcev zvrsti homej. Njihov repertoar so sestavljali redki posnetki, ki so jih zbrali znanstveniki Tuvanskega raziskovalnega inštituta za jezik, literaturo in zgodovino na terenskih ekskurzijah in med srečanji s starejšimi izvajalci glasbe homej. Leta 1993 je Khovalyg zapustil zasedbo Tuva, da bi se posvetil ustvarjanju v novoustanovljenem kvartetu Huun-Huur-Tu s Sayanom Bapo. Danes sta člana kvarteta še Aleksej Saryglar in Radik Tyulyush. Kmalu za tem je skupina spremenila ime v Huun-Huur-Tu, kar pomeni sončni žarki (oziroma dobesedno sončni propeler). V svojem glasbenem ustvarjanju se osredotočajo na tuvanske ljudske pesmi, pogosto ob spremljavi podob tuvanskih step ali konjev. Neokrnjena Republika Tuva v osrčju Azije je dom štiričlanske skupine Huun-Huur-Tu, ki skozi svojo glasbo ponovno osmišlja tradicionalno tuvansko folkloro in oživlja podobe iz narave. Njihov značilni zvok izhaja iz uporabe različnih metod alikvotnega ali grlenega petja, ki so jih izumili nomadski lovci v tuvanskih stepah in gorah. Tradicionalno so jih izvajali a capella, Huun-Huur-Tu pa je bila ena od prvih zasedb, ki jih je združila s starodavnimi akustičnimi glasbili, kot so čelu podoben dvostrunski igil, štiristrunski byzaanchi, tristrunski doshpuluur in khomus, ki je lokalna različica judovske harfe. Ko jih glasbeniki združijo s tolkali in petjem ustvarjajo srhljive harmonije in inozemske zvoke, ki včasih spominjajo celo na živalske glasove.


Od ustanovitve so Huun-Huur-Tu sodelovali z glasbeniki številnih zvrsti, kot so Frank Zappa, Johnny "Guitar" Watson, bobnarji skupine Kodo, Moscow Art Trio, Kronos Quartet, Hazmat Modine, The Chieftains in bolgarska skupina pevk Bulgarian Voices Angelite. Njihova plošča Eternal je skupni projekt z ustvarjalcem underground elektronske glasbe Carmenom Rizzom.

Zasedba:
Khovalyg Kaigal-Ool (grleno petje, vokal, igil, doshpuluur, khomus)
Sayan Bapa (grleno petje, vokal, tristrunski doshpuluur, dvosktrunski igil, kitara)
Alexei Saryglar (grleno petje, vokal, veliki boben kengirge, usnjena vreča s kostmi, imenovana khapchyk, konjska kopita, imenovana duyuglar, igil)
Radik Tyulyush (grleno petje, vokal, štiristrunski byzaanchy, vertikalna flavta, imenovana shoor, khomus)

Glasbe sveta 2019

Dostopnost