Kontakt

Goriskapustovanja

Filmski junij: Goriška pustovanja A.D. 2002 in Trsničarstvo

Objavljeno 18 jun 2021

Vabimo Vas na tretji večer Filmskega junija

v torek, 22. junija 2021, ob 20. uri, na Gradu Kromberk,

Goriška pustovanja A.D. 2002
avtorica: mag. Darja Skrt
produkcija: Goriški muzej, 2003

Trsničarstvo
scenarij: dr. Borut Koloini
režija: Boris Andrej Mlakar
strokovna sodelavka: Andreja Škvarč
produkcija: Goriški muzej in Trsničarska zadruga Vrhpolje, 2017

Goriška pustovanja, Branko Žnidarčič

Čas se nikoli ne ustavi. In kar je izpostavljeno teku časa, je brezizhodno podvrženo spremembi. Sprva se spremembe morda zdijo malenkostne, komaj opazne. A ena za drugo čez čas spremenijo podobo nekega običaja, šege, navade, delovnega procesa …
Tokrat si bomo ogledali deli, ki sta si zadali nalogo, da nam ponudita vpogled v »aktualni trenutek« dveh, med domačimi ljudmi že dolgo prisotnih običajev: pustovanja ter trsničarstva.

Goriška pustovanja A.D. 2002 tako prikazujejo različna pustovanja na Goriškem in so bila posneta za razstavo Pustovanja na Goriškem (avtorica mag. Inga Miklavčič Brezigar), kasneje pa so bila kot samostojno avdiovizualno delo sprejeta na tri festivale vizualne antropologije (Nemčija, Rusija, Estonija).
Film Trsničarstvo, ki je nastal v okviru Vinarskega muzeja Vipava (zbirka Goriškega muzeja), edinega vinarskega muzeja, ki trsničarstvo predstavi kot posebno kmetijsko panogo, pa nas popelje v Vipavsko dolino, med vinograde, in nam predstavi že stoletja prisotni proces vzgoje trsnih cepljenk, brez katerih današnjega vinogradništva sploh ne bi bilo.

Tokratni večer posvečamo spominu na nedavno preminulega Branka Žnidarčiča, ki je kot izdelovalec mask in vodja skupine Liški pustjé nastopil v filmu Goriška pustovanja A.D. 2002.

Prireditev bo potekala v skladu z veljavnimi priporočili NIJZ.

Dostopnost