Kontakt

Solkanskimizarji

Filmski junij: Film o umetnostnem kovaštvu in Solkanski mizarji

Objavljeno 13 jun 2021

Vabimo Vas na drugi večer Filmskega junija

v torek, 15. junija 2021, ob 20. uri, na Gradu Kromberk,

Slovensko obrtniško oblikovanje: Film o umetnostnem kovaštvu  in  Solkanski mizarji

Solkanski mizarji

Film o umetnostnem kovaštvu
režija: Boris Andrej Mlakar
raziskava: mag. Davor Kernel
produkcija: Pegaz, Goriški muzej, Občina Sežana

Solkanski mizarji
avtor: Naško Križnar
produkcija: Goriški muzej

Tokrat si bomo ogledali deli, ki nam predstavita dve izmed ogroženih obrti: umetnostno kovaštvo in mizarstvo. Rekli bi lahko, da sta obe deli nastali iz iste zavesti po nuji ohranjanja nesnovne kulturne dediščine in da sta tudi v izhodišče svojega raziskovanja postavili temi, ki sta si sorodni. A vendarle bomo takoj opazili, da se v svojem pristopu občutno razlikujeta.

Film o umetnostnem kovaštvu nam namreč v prvi vrsti predstavlja posebneža, svojskega mojstra kovaške obrti, ki v svojem delu združuje tako znanje, pridobljeno z izobrazbo strojnega inženirja, kakor tudi znanje preteklih mojstrov njegovega poklica. In prav skozi pripoved portretiranca se tudi gledalci podamo na nekakšno potovanje v zgodovino, saj nam v njej razkrije kovaške postopke in skrivnosti tistih, ki so za to obrt navdušili tudi njega. Raziskavo je opravil kustos Goriškega muzeja mag. Davor Kernel in pri snemanju sodeloval z režiserjem Borisom Andrejem Mlakarjem.

Drugo delo, Solkanski mizarji, pa brez dodanega komentarja, brez napisov ali kakršnih koli posegov, z distance le opazuje mizarje pri delu in beleži njihovo vsakdanjo rutino. A tudi v teh, okleščenih, očiščenih, vsaj na prvi pogled neprizadetih podobah lahko odkrijemo nekaj poezije. Gradivo je posnel Naško Križnar na super 8mm trak v letih med 1971 - 1981, ko je kot kustos etnolog delal v Goriškem muzeju.

Prireditev bo potekala v skladu z veljavnimi priporočili NIJZ.

Naslednja projekcija bo v torek, 22. junija ob 20. uri.

Dostopnost