Kontakt

Tecumkromberkweb

Roberto in David Faganel - »TECUM«

Grad Kromberk je skupaj z goriškima Kulturnim centrom Lojze Bratuž in Kulturnim domom ter Beneško galerijo v Špetru vključen v veliko pregledno razstavo Roberta Faganela in njegovega sina Davida Faganela. Tu predstavljamo izbor iz donacije Roberta Faganela Goriškemu muzeju, ki je nastala leta 2012. Poleg teh je še izbor slik najbolj prepoznavnih motivov iz zrelega opusa arhitekta in slikarja Davida Faganela.

Na razstavi, ki zaobjema skoraj pet desetletij ustvarjanja Roberta Faganela, so ob donaciji na ogled tudi dela iz umetnikove osebne zbirke. Predstavljeni so ciklusi, ki jih je ustvaril po potovanjih v Afriko, Ameriko, Indijo, na Havaje in številne slovenske kraje. Razstavljena so tudi dela malega formata v akvarelni tehniki, hitri vtisi in zapisi, ki so največkrat nastali na potovanjih kot predloge za kasnejša dela, a se zaradi elegantne izvedbe in liričnega pridiha predstavljajo kot miniaturna, vendar zaključena dela. Izbor slik in risb Davida Faganela prikazuje dve osrednji temi njegovega ustvarjanja, naravo in arhitekturo, neukrotljivo veličino in premišljeno načrtovanje, ki si nasprotujeta in se obenem prepletata ter dopolnjujeta. Predstavljeni so znani francoski motivi, predvsem modre pariške strehe s poudarkom na arhitekturi in ciklus Lanzarote, kjer pride do izraza divja moč narave.

Roberto Faganel se je rodil leta 1941 v Vrtojbi, družina se je leta 1944 preselila v Trst. Roberto je na konservatoriju G. Tartini dokončal študij violine in obiskoval tečaje slikarstva pri Ninu Perizziju in Riccardu Tostiju. Leta 1962 je prvič razstavljal v Gorici. V naslednjih desetletjih se je udeležil številnih likovnih kolonij po Sloveniji, potoval je po Evropi (Italija, Francija, Španija, Kanarski otoki), Afriki (Kenija, Uganda, Tanzanija, Tunizija), ameriških državah (Kanada, ZDA, Argentina), Aziji (Indija). Iz Trsta se je preselil v Gorico, kjer je odprl antikvariat z restavratorsko delavnico. Živi in ustvarja v Gorici.

Roberto FaganelRoberto Faganel: Steza, Hawaii, Oahu, 1993, olje na platno, 180 x 250 cm

David Faganel se je rodil leta 1966 v Trstu, leta 1993 je diplomiral na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in geodezijo. Ob študiju se je posvečal slikarstvu in razstavljal. Kmalu po zaključku študija je bil na natečaju izbran za obnovo Katoliškega doma, nato preimenovanega v Kulturni center Lojze Bratuž. Vzporedno z delom arhitekta se je odvijalo tudi njegovo slikarsko in kiparsko ustvarjanje. Udeležil se številnih likovnih kolonij in študijskih potovanj po Sloveniji, Kanadi, ZDA, Franciji, Kanarskih otokih. Deluje kot svobodni arhitekt, slikar in pedagog. Živi in ustvarja na Oslavju.

David FaganelDavid Faganel: Etretat - Pred nevihto, olje na platno, 1999, 100 x 160 cm

Lokacija: Grad Kromberk

Od: 24 feb 2023
Do: 15 okt 2023

kustosinja razstave: Katarina Brešan

Dostopnost